Предимства
x
 • Висококачествено обслужване 2000 сътрудника, над 80 офиса, собствена авиокомпания
 • Моментално потвърждаване на резервации Гарантирани стаи в най-добрите хотели от категории 2*-5*
 • Представители на компанията в курорти и хотели Ние гарантираме предоставянето на всички условия за Вашата перфектна почивка.
 • Гъвкавост в работата Ще предоставим най-добрите предложения по отлични цени
Социални мрежи
Контакти
бул.Александър Стамболийски 61 02 852 22 22 Email: sofia@mouzenidis.bg
ГОРЕЩИ ОФЕРТИ ON-LINE СИСТЕМА

Солун


Описание

Централен офис на компанията в Гърция

Град Солун представлява изключителен интерес за туристите, съхраняващ великолепното си историческо и културно наследство от световно значение: паметници, музеи, археологически забележителности. Неговите кътчета, улици и площади, обкръжени от старинни сгради, приличат на изискани илюстрации от страниците на исторически книги. Само част от задължителните за посещение места са: "Бялата кула", разположена на крайбрежната алея (символът на град Солун), крепостните стени в Горния град, древната Агора, гробницата на цар Филип, триумфалната арка на император Галерий, базиликата "Света София", храмът "Свети Димитър" (покровител на града), археологическият музей, университетът "Аристотел" с неговата изключително богата библиотека, астрономическата обсерватория, Националният театър на северна Гърция…

Туристическата инфраструктура на града е силно развита: комфортни хотели от различни категории и великолепни плажове в покрайнините на Солун, изобилие от всевозможни ресторанти, кафенета, барове, нощни клубове и магазини, и, разбира се, топлото гостоприемство на гърците. Да изпиеш чаша ароматно гръцко кафе на брега на залива Термаикос или да се насладиш на традиционен гръцки обяд в една от таверните на Горния трад, откъдето се разкрива пленяващ изглед към морето и Солун, е несравнимо удоволствие. А, ако това не е достатъчно, градът изненадва с богатия си ножен живот, неспирните веселби и танцувални маратони в нощни клубове за всеки вкус, безбройните барове, дискотеки и традиционни гръцки развлекателни центрове "бузуки", където звучи жива музика  с популярни гръцки изпълнители.

Веднъж посетиш ли този град и усетиш ли неговата душа и ритъм, ще искаш да се връщаш обратно отново и отново.

Шопинг и други развлечения в Солун

Пазаруването в северната столица на Гърция - това е замайващ калейдоскоп от витрини, модни бутици, световно известни марки, безкрайни специални оферти, намаления, акции, удачни покупки и подаръци.

Добре дошли в Солун – градът, известен не само със своите забележителности и гостоприемство, но и със съвременния начин на живот!

Солун, северната столица на Гърция, освен с древната си история и богатството на археологически паметници, има репутация на град с бурен живот. Тук се намират множество търговски центрове, предлагащи водещи световноизвестни марки, както и по-демократични магазини и бутици.

Очарованието на гръцкия пазар

Ако Ви омръзне разходката по ароматизираните пътеки на свръхмодерните подредени молове, можете да се гмурнете във водовъртежа на градския пазар, разположен между улиците "Цимиски" и "Егнатия", малко "над" площад "Аристотел". Тук ще Ви обгърнат ароматите и вкусовете на свежи плодове и зеленчуци, сякаш извадени от картина, многообразието от видове маслини, сирена, сладкиши, риба и морски дарове... Автентичният гръцки пазар представлява и отлична възможност да проявите качествата си на разумен купувач и да потренирате уменията си за преговори и пазарене с колоритните продавачи.

След подобно приключение удачен избор е разходката по главната търговска улица на града - "Цимиски", по двете страни на която са разположени разнообразни магазини и улици с всевъзможни стоки. Именно тук гръцките семейства обичат да пазаруват, ако не искат да посещават големите молове.
Вечерта идва време за други забавления.

Развлечения в Солун

Солун е младежки град, поради което славата на нощния му живот е разпространена дори извън пределите на Гърция. Тук се намират разнообразни клубове, барове, дискотеки и забавления, подходящи за всеки вкус и темперамент. Това е град, който всяка вечер се съживява, ставайки все по-весел и многолюден. Тук отсядат хора от различни краища на Гърция и чужбина: младежта "избухва" в клубовете със съвременна музика, а по-възрастните и статусни посетители предпочитат "бузуки" (традиционни гръцки развлекателни центрове, където модерни певци изпълняват своите програми "на живо").

В Солун е невъзможно да скучаеш!

Желаем Ви приятно прекарване в най-младежкия от всички гръцки градове!

 Солун през нощта

Солун е градът на слънцето, морето, историята и, разбира се, на неспирния нощен живот и разнообразните забавления във всеки ден от седмицата!

Красивата архитектура и искрящите сини води на Термическия залив, Бялата кула и античните паметници, ранновизантийските храмове и съвременните сгради, заобиколени от опияняващата атмосфера на свежест и удоволствие - северната столица на Гърция ще Ви посрещне с отворени обятия.

Нощният живот на Солун е изключително разнообразен. Прекрасна кухня, богат избор от напитки, безупречно обслужване и отлични цени, известни в цяла Европа ресторанти, таврени, нощни клубове, бузуки, барове и кафенета, които работят до последния посетител, разпръснати в различни райони на града и в най-популярното място - неговия център.

Площад "Аристотел"

Невъзможно е да пропуснете насладата от освежаващо фрапе в някое от популярните кафенета на площад "Аристотел", негласно разделен на кътчета за необвързани и за влюбени двойки. Тези кафенета са любими места за много солунчани. На улица "Аристотел" или в уютните ѝ преки ще откриете традиционни таврени и отлични ресторанти, в които можете да опитате разнообразни ястия от великолепната гръцка кухня.

Крайбрежната улица

След разходка по магазините или вкусен обяд, през втората половина на деня можете да се спуснете на крайбрежната улица на града (булевард "Леофорос Никис"). Само след няколко минути в краката Ви е Термическия залив, романтичния залез и вечерните окраски на града в морето от светлини. По продължение на "Леофорос Никис" - от Бялата кула до самото пристанище - са разположени многобройни кафенета, модни барове и ресторанти. Тези места са идеален избор за приятно прекарване на свободното време: тук отлично можете да започнете деня си с чаша сутрешно кафе, да се насладите на апетитен обяд, да се отпуснете с чаша вино след шопинг или интересна екскурзия или да дадете старт на веселите нощни приключения, поръчвайки първия коктейл. Всички кафенета, барове и ресторанти работят и след полунощ. Освен отличното обслужване и многообразните предложения, Вие обезателно ще оцените възхитителните изгледи, близостта на символа на града, морето, незабравимия залез или романтичния изгрев.

Лададика

В Солун непременно посетете и Лададика – историческия район на града, разположен срещу пристанището. В нощния живот на северната столица на Гърция, районът заема особено място. Тук са съсредоточени множество барове, бузуки, нощни клубове, таврени и дискотеки. Лададика се счита и за един от най-очарователните квартали в Солун. Съхранен е особеният му архитектурен облик, представляващ съчетание от различни стилове, характерни за XX век. Някога тук били разположени пристанищни складове и публични домове, а днес в Лададика са струпани стилни кафенета, модни барове, скъпи ресторанти и бюджетни таверни, както и нощни клубове с музика за всеки вкус. Районът е същинско въплъщение на неспирното веселие и забавления!

Валауриту-Сигру-Вилара

Малко над Лададика се простира улица "Валауриту" с пресичащите я "Сигру" и "Вилара" – "завладяващ" триъгълник с бурен нощен живот. Именно тук можете да се "раздадете изцяло", избирайки най-подходящото заведение за незабравима вечер: джаз-, рок- и мейнстрийм-барове, кафенета и таверни.

Други райони в Солун

Освен на крайбрежия булевард, улица "Валауриту" и район Лададика, ще откриете и многобройни вълнуващи места за развлечения практически във всички райони на Солун. Нощем градът не спи, неговото сърце ускорено тупти в ритъма на нощните клубове и дискотеки, работещи до последния клиент. Не пропускайте да посетите комплексите Милос, Вилка, крайбрежната улицла "Аретцу" в Каламария (крайбрежен район в Солун), Новата крайбрежна алея до концертната зала "Мегаро Музикис", баровете на улица Иктину (в близост до храма "Света София"), и разнообразните заведения в покрайнините, за тези, които предпочитат алтернативни развлечения.

Да се посетят всички заведения в Солун е невъзможно, но безусловно ще откриете няколко любими места! Потапяйки се в особената атмосфера на нощния живот, Вие ще усетите неповторимата енергия на града, ще откриете нещо ново и ще опознаете удивителната гръцка култура!


Забележителности

Солун е прекрасен град с богата история,   – прекрасный город с богатой историей, уходящей вглубь веков. През византийската епоха византийскую эпоху это был важный центр, свидетельства расцвета которого в те времена встречаются в городе на каждом шагу. Здесь много памятников и археологических мест, которые представляют несомненный интерес. Прогулка по городу очарует вас и позволит открыть для себя его скрытые стороны. Его достопримечательности и особая аура приглашают вас в путешествие по городу.

Площад "Аристотел"

Опознаването на града започва именно от него. Това е най-големия площад в града и е един от най-величествените в цяла Гърция. Разположен е до крайбрежния булевард. Днешният си облик площадът е придобил след голям пожар през 1917 г., когато почти целия град бил изпепелен. Изграден е по проект на френския архитект по проекту французского архитектора Э. Эмбрара. В верхней части площадь обрамляют два из красивейших и самых важных зданий города: Олимпион - место проведения ежегодного международного кинофестиваля г. Салоники, и его близнеца – отеля Electra Palace (Электра Палас), находящегося напротив. Памятник Аристотеля на площади - не просто дань чести великому философу. Считается, что если подержаться за большой палец его руки, исполнятся все твои желания. От прикосновений туристов, верящих в эту традицию, он уже отполирован до блеска. На площади Аристотеля проходят все важные события и мероприятия в городе.

Древняя или Римская Агора

Это большая четырехугольная площадь в центре города - римский рынок, который был экономическим, торговым, общественным и административным центром города до 5 в. Комплекс построен на площади в 20 гектаров на двух уровнях. Здесь находились общественные здания, консерватория Одеон, место для проведения зрелищ, архив, монетный двор, бани, магазины и большие галереи, из которых лучше всего сохранилась галерея cryptoporticus. В музее хранятся находки с раскопок Агоры, представляющие как ее историю, так и историю всего города. Ниже Агоры проходила королевская дорога - улица Эгнатия. Южнее Агоры, в юго-восточной части, расположены турецкие бани 15 века - Бей Хамам. С другой стороны площади, на юго-западе, находится великолепная церковь Панагия Халкеон (Богоматери Халкеон). С Древней Агоры – исторического центра - начинаются маршруты ко всем историческим местам города. Первый из них – прогулка в Верхний город.

Ано Поли (Верхний город)

Верхний город – одна из немногих частей Салоник, сохранившаяся после разрушительного пожара 1917 года. Находится к северу от церкви Святого Димитрия на самой высокой точке города и тянется до византийских стен. Заселен Верхний город еще с эллинистического периода. Здесь самый прохладный микроклимат в городе. От великолепного вида, открывающегося отсюда на лежащий внизу город и весь Термический залив, захватывает дух. В комплекс Верхнего города входят некоторые из самых важных памятников города: Эптапиргио (Семь башен), церковь Святого Давида, монастырь Влатадон, Аладза Имарет, церковь Архангелов и много других. Дома здесь имеют черты македонской и, вообще, балканской традиции в архитектуре. Верхний город прекрасно вписывается в общий стиль района и, хотя находится всего в двух шагах от оживленного и шумного центра, сохраняет спокойный и более расслабленный темп жизни. Визит в Салоники не может считаться полным, если вы не прогуляетесь по узким улочкам Верхнего города с его очень симпатичными небольшими тавернами и их головокружительными ароматами, и небольшими магазинчиками с сувенирами и подарками.

Другой, не менее интересный район города – район Камары

Арка Галерия

Триумфальная арка Галерия – одна из наиболее характерных достопримечательностей города. Известна под названием «Камара». Входит в комплекс зданий в юго-восточной части исторического центра города Салоники. Построена в 305 г. римским императором Галерием в честь победы над персами. От арки сохранились три колонны и часть верхней каменной кладки. Две основные колонны покрыты мраморными барельефами с изображениями батальных сцен. Когда-то под аркой проходила знаменитая дорога Эгнатия Одос, которая вела в Рим. Вы просто не сможете уехать из города, не сфотографировавшись под Аркой. А если останетесь здесь на несколько дней, то непременно переймете привычку местных жителей назначать место встречи у Камары.

Ротонда

Это строение входит в комплекс зданий, построенных Галерием (Арка Галерия, дворец и Октагоно). Построена Ротонда около 300 г. императором как пантеон и мавзолей для самого себя. Во время царствования византийского императора Теодора Великого была перестроена в христианскую церковь, а во время турецкого господства - в мечеть. Это строение диаметром 24 м имеет круглую форму с 8 большими прямоугольными нишами внутри. Сегодня работает как музей. Помимо произведений искусства и временных выставок, посетители могут полюбоваться сохранившимися мозаиками и некоторыми редкими фресками 4 века. Не упустите возможность насладиться ими.

Площадь Наварину

Спускаясь от Камары к улице Цимиски, вы увидите раскопки. Это площадь Наварину. Рядом с ней видны развалины дворца Галерия и недалеко от него - ипподром, от которых сохранились несколько фрагментов. Помимо впечатлений от восхитительной прогулки, вы получите необыкновенное удовольствие, если попробуете блины (крепес) с самыми разнообразными начинками на ваш выбор, которые приготовят тут же, у вас на глазах, в знаменитых блинных на площади Наварину.

Белая башня

Это самое знаменитое здание города, его символ. Построено в 15 в. как одна из крепостных башен. Во время турецкого владычества использовалось как тюрьма и поэтому получило название «Красной» (кровавой) башни. После освобождения от турок крепость покрасили в белый цвет, чтобы она не напоминала больше о крови, пролитой здесь. С тех пор она и стала называться «Белой башней». Сегодня - это музей, где работает постоянная выставка, посвященная культуре и истории города.

Башня не всегда была изолированной, как сегодня, а составляла часть городских укреплений, защищающих город с восточной стороны. Крепостная стена, от которой сохранились развалины, начиналась в Верхнем городе и заканчивалась Белой башней с прилегающими к ней стенами, обороняющими город с моря. Они были снесены в 1867 году.

Салоники называют музеем под открытым небом. Считается вторым по значимости и числу византийских церквей и памятников город после Константинополя (Стамбула).

Церковь Богоматери Нерукотворной

Находится рядом с Камарой. Построена в 5 в. Это единственная церковь в городе, имеющая форму базилики. Мраморные колонны украшены декоративными листьями аканта, создающего контраст с мозаичными изображениями золотого креста и декоративных цветочных узоров и виноградной лозы вперемешку с изображениями птиц. Хорошо сохранились фрески 13 в., изображающие 40 великомучеников. Некоторые из них были уничтожены, когда церковь была переделана в мечеть в 15-м веке, во время турецкого владычества.

Агиос Димитриос

Агиос Димитриос - самая большая и знаменитая церковь в Греции, один из ее наиболее важных византийских памятников. Имеет форму 5-гранной базилики. Находится в центре города, выше Римской Агоры. Церковь украшают прекрасные мозаики. По преданию, она была основана на месте римских бань, где принял мученическую смерть Димитрий - офицер римской армии, выходец из знатной семьи, принявший христианство. В этом месте после его смерти появился источник, из которого полился миро. Ему приписывается много лечебных свойств. Важной датой в истории церкви является 1978 год, когда мощи святого Димитрия вернулись из аббатства Св. Лаврентия в Кампо (Италия) и с тех пор хранятся в серебряной урне в церкви. Вы можете полюбоваться некоторыми из сохранившихся мозаик и фресок, изображающих императоров Юстиниана, Катакузиноса VI, архиепископа города Салоники Григория Палама. В подвале церкви, где теперь находится музей, выставлены различные скульптуры и другие предметы, принадлежащие церкви.

Собор Святой Софии

Собор Святой Софии построен в 8 в. на месте огромной раннехристианской базилики, разрушенной землетрясением 620 года. Это точная копия знаменитой Агиа Софии в Константинополе. В византийскую эпоху собор Святой Софии был кафедральным собором города. Церковь была построена на месте римских бань. Интерьер ее украшен прекрасными мозаиками и фресками времен ранней византийской эпохи. Особый интерес представляет мозаика с изображением Вознесения Христа. Купол церкви украшают мозаики, выполненные еще в эпоху иконоборчества. Кроме них можно полюбоваться фресками 11-го века и скульптурным декором, который украшает колонны и амвон. Церковь, как и почти все церкви города, действующая.

Археологический музей

Экспозиция музея включает в себя находки эпохи неолита, железного века, архаического, классического и римского периодов. Здесь можно увидеть золотые украшения и древнее оружие из региона Македонии и соседних областей. Специальное крыло музея отведено уникальным находкам из могилы Филиппа Македонского, обнаруженной в Вергине знаменитым греческим археологом М. Андроникосом в 1977 году. Среди них даже останки царя Филиппа. Археологический музей города Салоники считается одним из лучших музеев такого рода в мире.

Музей византийской культуры

Постоянная экспозиция музея включает экспонаты, которые представляют различные виды византийского искусства от расцвета Византийской империи до времени ее падения в 1453 году. Эти экспонаты - не только произведения искусства, но и свидетели культуры народа, который их создал, и общества, которое ими пользовалось. В музее периодически проводятся временные выставки экспонатов из других музеев мира, имеющих отношение к византийскому искусству и культуре.

Музей современного искусства

Был создан в 1997 г. После приобретения коллекции Георгиса Костакиса с шедеврами знаменитых российских авангардистов, в его истории начался новый этап. Находится в здании Мони Лазаристон. Регулярные выставки, которые здесь проводятся, и его главная экспозиция делают его одним из самых интересных музеев современного искусства в мире.

Среди многочисленных музеев города интерес представляют Музей кинематографии, находящийся в городском порту, музей Ататюрка, основателя современного турецкого государства, который родился в г. Салоники и много других.

 


Хотели
 • 5* Deluxe
  Целогодишно
  Daios Luxury Living Hotel
  Област:
  Солун  Thessaloniki

  Луксозен петзвезден хотел, разположен на централната крайбрежна улица на град Солун. Архитектурно създава впечатление за ветроходен кораб, отплаващ в открито море. Съвременният и изискан интериорен дизайн поражда неповторима луксозна атмосфера. Избор от комфортни...

 • 5* Deluxe
  Целогодишно
  Makedonia Palace Hotel
  Област:
  Солун  Thessaloniki

  Един от най-популярните петзвездни хотели в Солун. Разположен е на централната крайбрежна улица, в непосредствена близост до Бялата кула. На разположеине са комфортни стаи, ресторанти, барове, салон за красота, конферентен център, открит басейн, румсървиз,...

 • 5* Deluxe
  Целогодишно
  The Met Hotel
  Област:
  Солун  Thessaloniki

  Нов луксозен хотел, построен през 2009 г. в стил High-tech, в района на пристанището.